Het VKW in Wilrijk was op 30 mei de locatie voor de Antwerpse editie van de VIPS van Vlajo. Een avond die Vlaamse Jonge Ondernemingen (Vlajo) organiseert om leercoaches, droomcoaches en partnerbedrijven te bedanken. Hun inzet, enthousiasme en engagement vormen immers de motor van de Vlajo-projecten. Daarnaast werden drie nieuwe Vlajo Ambassadeurscholen bekendgemaakt.

Gastspreker Greet Buytaert, zaakvoerder van Moochie en bekend van het TV-programma Topstarter, gaf het startschot van de avond. Haar ondernemersverhaal, met successen en tegenslagen, kon bij het publiek op veel interesse rekenen.

Daarnaast stond vooral het Vlajo Ambassadeurschap centraal tijdens deze Vip-avond. Vlajo lanceerde reeds vorig schooljaar het Ambassadeurslabel.                                                                    Schooldirecties, leerkrachten en docenten hebben immers vele pedagogische juwelen van ondernemerschapsonderwijs (O&O) opgezet. Elk vanuit hun specifieke invalshoek, maar met de vaste overtuiging om meer te halen uit de talenten van jongeren. De scholen lanceren jaarlijks leertrajecten, waarbij jongeren een waaier aan vaardigheden en attitudes ontwikkelen: creativiteit, beslissingen nemen, probleemoplossend vermogen, samenwerken, organiseren. Met deze projecten bezorgen ze hun leerlingen een stevige bagage. Klaar voor de uitdagingen van morgen!

Drie Antwerpse scholen bewezen zich het afgelopen schooljaar Vlajo Ambassadeur-waardig: Heilig-Graf Instituut in Turnhout, Ursulinen in Mechelen en Basisschool De Zevensprong in Borgerhout. Deze scholen zijn voortrekkers op het vlak van ondernemerschapsonderwijs. Hun inspanningen manifesteren zich in een O&O schoolbeleid gedragen door de gehele school:

-       deelname aan diverse O&O projecten

-       investeringen in “ondernemende” leerkrachten of docenten

-       een vakoverschrijdende O&O-benadering

-       structurele bruggen bouwen tussen de school en het lokale bedrijfsleven.